Національний заповідник «Гетьманська столиця» запрошує до участі у конкурсі

«Славу примножувати справами». Національний заповідник «Гетьманська столиця» запрошує до участі у конкурсі «РОЗУМфест».

Попри важкі виклики воєнного часу важливо об’єднуватися навколо спільних сторінок історії та надихатися життєвими дорогами українських гетьманів, діяльність яких була спрямована на свободу Української державності та її розбудову як країни європейського рівня.

Українська молодь – майбутнє нашої держави, тому важливо її залучати до пізнання та осмислення важливих сторінок історії нашої країни. З цією метою Національний заповідник «Гетьманська столиця» уже котрий рік поспіль проводить дитячий творчий конкурс «РОЗУМфест».

Єдині, вільні, непереможні. Борута Яна, м. Конотоп, 2023 р.

Конкурс названий на честь гетьмана України Кирила Розумовського, життя та діяльність якого понад два століття є взірцем відданості та патріотизму. Важливим для розуміння є і те, що відродження Батурина як гетьманської столиці відбулося за сприяння гетьмана Кирила Розумовського. Тому основною метою конкурсу є саме популяризація державної діяльності гетьмана Кирила Розумовського, розкриття внеску його родини в культурну спадщину України та Європи.

Пилип Орлик-засновник першої конституції України. Марчук Ксенія. м. Покров. 2023 р.

Звісно актуальною у конкурсі є і тема історії гетьманської столиці Батурина, міста, історія якого є яскравим прикладом осмислення постійної боротьби України за власну державу та незалежність; міста, яке було гетьманською резиденцією Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича, Івана Мазепи, Кирила Розумовського.

Дерево козацького духу. Мисан Аня. смт Вертіївка, 2023 р.

Конкурс «РОЗУМфест» щороку набуває популярності та стає пізнаваним. Цьогоріч ми заручилися підтримкою Благодійного фонду Надії Вовк «Берегиня». Для нас важливо підтримувати дитячу творчість та жагу до знань, саме тому кожен учасник отримає диплом та заохочувальний подарунок від Національного заповідника «Гетьманська столиця» та благодійного фонду «Берегиня»!

Детальніше про умови участі у конкурсі «РОЗУМфест»:

— Конкурс не має географічних меж, тож приймаємо роботи з будь-якого куточку України;

— Конкурс проходить серед дітей та молоді віком від 6 до 18 років;

— Конкурс має 3 номінації.

Детальніше про номінації конкурсу:

«Слово» – допускаються літературні твори, що відповідають тематиці, написані українською мовою, які раніше не друкувались, не розповсюджувались у будь-який спосіб і права на які не були передані третім особам. Обмежень щодо жанру та стилю поданих робіт немає.

«Художнє мистецтво» – допускаються роботи, виконані в різних художніх стилях, що відповідають тематиці.

«Декоративно-прикладне мистецтво» – допускаються роботи: декоративний розпис; пластиліновий живопис; кераміка; художня вишивка; ляльки та іграшки; гобелен, батик; мозаїки, вітражі; бісерне рукоділля;

різьблення, випалювання та інкрустація по дереву тощо, які відповідають тематиці. Матеріали та техніка виконання – за вибором автора.

— Прийняття робіт на конкурс триває до 10 березня 2024 р.

— Підбиття підсумків конкурсу відбувається в день народження гетьмана Кирила Розумовського – 18 березня.

З детальною інформацією щодо проведення конкурсу «РОЗУМфест» можна ознайомитись на офіційному вебсайті НІКЗ «Гетьманська столиця» та на сторінці у Facebook.

З нетерпінням чекаємо на ваші роботи!

Конкурс «РОЗУМфест» – це шанс реалізувати творчі ідеї та продемонструвати вміння, котрі нагадають усьому світові, що українці – незламні, а їхня творчість – самобутня та унікальна.

Юлія Фурсова,

Національний заповідник «Гетьманська столиця»

На знімках — роботи учасників попередніх конкурсів

На головному фото: Спогади про Батурин. Миршавка Єгор. м. Ніжин, 2023 р.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?